Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inForumtråd

Välkommen till Fuska.nus forum. För att kunna skriva i forumet måste du vara medlem och inloggad. Medlem blir du gratis genom att klicka på Registrera dig i logga in-rutan. Men du kan kika runt i alla forumen och läsa även om du inte är inloggad.Så fuskar du dig till en lägre ränta

03/07 -19 10:56 michael2004

michael2004 Administratör

327 XP 86 inlägg

Funderar du på att ta ett nytt lån? Nästan alla svenskar har någon gång lånat pengar, framförallt bolån och blancolån. Men idag är det allt vanligare att konsumenter även tar smslån, vilket nästan alltid medför höga räntor. Hur bör man då gå tillväga för att låna pengar och samtidigt undvika höga räntor och extra kostnader? Är det ens möjligt, och vinner man egentligen något på att göra det?

Innan du lånar pengar
Ett vanligt misstag som många konsumenter gör är att inte söka tillräckligt mycket information. Man antar att alla långivare är ungefär likadana och att räntorna som krävs är ungefär densamma. Därför nöjer man sig ofta med någon av de första långivarna man hittar och skickar sedan iväg en låneansökan. Tyvärr grundas ett sådant beslut på ett felaktigt antagande.
Den effektiva räntan skiljer sig enormt mycket mellan olika långivare. Dessutom finns det en rad andra faktorer som kan höja ett låns kostnader betydligt, bl.a. vilka avgifter som tillkommer. De vanligaste avgifterna listas nedan.

Uppläggningsavgift
Administrationsavgift
Aviavgift
Påminnelseavgift
Förseningsavgift
Förlängningsavgift
Inkassoavgift

En del långivare kräver fler avgifter än andra, och de kan dessutom ligga på olika belopp. Du vinner därför på att informera dig om lånemarknaden och olika långivare innan du ansöker om lånet. På så vis kan du redan från start få lägsta möjliga ränta och övriga kostnader.

Hur ”fuskar” jag mig till en lägre ränta om jag redan har tagit lån?
För att identifiera hur du kan erhålla en lägre ränta på dina nuvarande lån behöver du först se över exakt vilka lån du har i dagsläget. Har du enbart ett bolån eller tio smålån? Vilken/vilka räntor betalar du? Hur ser din kreditvärdighet ut?
Du kan definitivt fuska dig till lägre ränta även om du redan har ett eller flera lån. Då gäller det att hitta ett annat lån som täcker dina nuvarande lån och som dessutom har lägre ränta. Om du ansöker om ett sådant lån kan du amortera dina nuvarande lån och istället betala det nya, billigare lånet. Då sparar du en del pengar på räntan.

Bör just jag ”fuska” mig till en lägre ränta?
Huruvida just du kan gynnas av att fuska dig till en lägre ränta beror naturligtvis på din individuella situation. Däremot kan man fråga sig om det finns någon som inte skulle vilja betala mindre i ränta.

Grundregeln är att konsumenter med många smålån gynnas mest av att samla lånen. Det beror på att just smslån, mikrolån och andra smålån är de låneformer som har allra högst ränta. Därför kan du spara stora belopp om du blir av med räntorna för smålånen.

Hur hittar jag ett lån med lägre ränta?
Det allra viktigaste är att ta god tid på dig. Även om du har många smålån som orsakar stress och oro bör du komma ihåg att det aldrig är någon bra idé att skynda sig när det gäller lån. Ge dig själv ett par dagar för att söka efter olika långivare och verkligen undersöka vilka kostnader de kan kräva.

Ett annat tips är att få hjälp. Du kan exempelvis låna pengar genom företag som specialiserar sig på att hitta billiga låneprodukter. Idag finns det en hel del sajter som jämför olika långivare just för att underlätta för konsumenten. Där kan du också få olika tips kring valet av långivare och låneprodukt.

Den stora fördelen med låneförmedlare är att de gör det enklare för dig att ta del av viktig information. Genom att fylla i deras korta formulär och ange information om önskat lånebelopp, återbetalningstid, etc. får du snabbt upp flera olika alternativ som du kan jämföra direkt. Dessutom kan du ofta få information om vilka lagar som gäller både dig och långivarna samt andra tips kring vilka fällor du ska undvika.


Svara

Du måste vara inloggad för att svara på trådar.

Hoppa till forum

Trådar